Statystyczny Polak skonsumował w przeszłym roku 52 kilogramy pieczywa. Tak przynajmniej wypływa z informacji Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywieniowej. To o 26,3 kg mniej niż w 2014 r! Z jakiej przyczyny jemy coraz mniej pieczywa?
specjaliści doszukują się różnorodnych przyczyn – bo jest zbyt drogi, poniektórzy sądzą, że tuczy oraz niestety, spada jego jakość.
Uzbrojony w tę wiedzę wpadłem na pomysł zachęcenia Was do wypiekania pieczywa we własnym zakresie. Przede wszystkim sprawdzę, czy pieczenia chleba w
domu się opłaca?
Pieczenie pieczywa w domowych warunkach na pewno ma swe plusy. Uwierzcie mi, jak już zapach rozejdzie się po mieszkanku i posmakujecie kromki z chrupiącą skórką – inny bochenek nie będzie Wam tak smakować. Podzielę się z Wami moim wypróbowanym przepisem na chleb razowy - znacznie więcej zobaczysz na tej stronie. Rzecz jasna zdołacie śmiało upiec pieczywo innego rodzaju, lecz mi akurat ten typ w najwyższym stopniu smakuje. Przygotujcie automat do wypieku pieczywa. Współcześnie są one ogólnodostępne tak samo jak części do wypiekaczy do chleba. Najpierw należy zrobić zakwas. W tym celu w słoju bądź misce mieszamy pół szklanki żytniej mąki razowej i 100 ml ciepłej wody. Powinna nam powstać gęstość śmietany. Naczynie przykrywamy, ale niezbyt szczelnie, ażeby powietrze docierało po czym odstawiamy w cieplutkie miejsce na 4 dni. Każdego dnia dorzucamy do zakwasu 2 łyżki mąki i mieszamy.