Pamięta to każdy z nas, że jeszcze pewien czas temu rodzime wino kojarzyło się niezbyt pozytywnie. Bardziej były to skojarzenia taniego wina niż lepszego
trunku. Na szczęście aktualnie jest całkowicie inaczej, a winiarstwo w naszym kraju przeżywa najprawdziwszą drugą młodość. Wiele osób zastanawia się nad założeniem własnej winnicy. Czy warto i czy to w ogóle możliwe?
Największa ilość winnic w Polsce jest na południu Polski. Szczególnie są to województwa takie jak małopolskie, podkarpackie i lubuskie. W wielu z nich tradycja winiarstwa sięga zamierzchłych czasów. Nie znaczy to jednak, iż nie ma winnic w pozostałych miejscach w Polsce. Dobrym przykładem winiarnia Wrocław. Uprawa winorośli wymaga specjalnych warunków, odpowiedniego nasłonecznienia. Stąd też, niezwykle istotną kwestią podczas zakładania
winnicy jest najlepiej zlokalizowana działka. Najbardziej dopasowaną lokalizacją jest ziemia trochę pochylona w kierunku południowym, która jest położona nie wyżej niż 350 metrów n.p.m.
Najlepiej jeśli taka działka jest także osłonięta od zachodu, ponieważ jest wtedy bardziej odpowiednio chroniona przed wiatrem oraz
burzami. Najlepsza gleba jest gliniasta, na pewno zaś nie można zakładać winnicy na terenach podmokłych. Glebę pod winnicę musimy bardzo właściwie przygotować. Ziemia tak więc musi być nawożona wapnem a także obornikiem. Winorośl akceptuje glebę wzbogaconą w azot.